Sectiune Articole

Aici va invitam sa lecturati articole interesante legate de cele mai recente noutati din lumea stomatologiei.

Desfiintarea unor „mituri”- partea 1

mituriIn acest articol va vom prezenta cateva mituri dentare („de la lume adunate”) care sunt puternic inradacinate in mintile oamenilor (mai ales in cazul romanilor), dar care, in realitate sunt false si se datoreaza unor neintelegeri. Vom urmari sa le demontam pe rand si speram ca, treptat, ele sa dispara din „cultura populara”, iar pacientii nostri sa devina constiinciosi si pe deplin raspunzatori de sanatatea lor dentara.

 

  • 1. Nu vreau sa fac detartraj, caci am auzit ca imi strica smaltul dintilor

 FALS. Detartrajul este una din principalele metode profesionale de igienizare a dintilor, ce poata fi efectuata in cabinetul dentar; este o manopera care nu afecteaza smaltul dintilor, ci indeparteaza doar depozitele de tartru („piatra”) si petele colorate de pe dinti, dandu-le un aspect curat si stralucitor, producandu-se astfel si albirea dintilor. In lipsa detartrajului se pot instala numeroase afectiuni care pot duce la pierderea dintilor si vom enumera doar cateva: cariile subgigivale de colet, boala parodontala – afectarea sistemului ligamentar care sustine dintele in alveola,  (netratata la timp poate duce la pierderea dintilor aparent sanatosi).

Este indicat a se realiza detartrajul de 2 ori pe an, la interval de 6 luni sau doar o singura data pe an daca aveti o igiena exemplara.

  • 2. Nu ma mai doare dintele, deci nu mai e nevoie sa merg la medicul dentist

 FALS.  Lipsa durerii de dinti nu este neaparat un semn bun. Uneori e mai grav dupa ce nu mai doare; daca, de exemplu, un dinte a durut o vreme si apoi nu mai doare nu inseamna ca problema respectiva s-a rezolvat singura, ci e posibil ca ea sa se fi complicat cu vreo gangrena etc si atunci chiar e si mai indicata vizita la medicul dentist pentru a trata complicatiile aparute.

  •  3.  Nu ma doare nici un dinte, nu am nevoie sa merg la control

FALS. Exista numeroase afectiuni dentare care nu dor, cum ar fi cariile mici sau chiar cariile profunde, dar care nu au ajuns inca in vecinatatea nervului. Este necesar ca ele sa fie depistate cat mai repede de catre medicul dentist (atat prin consultatie, cat si prin realizarea unei radiografii dentare). Este recomandat sa se realizeze tratamentul cariilor cat mai aproape de debutul lor,  inainte ca durerea sa se instaleze si tratamentul sa devina mult mai complicat si mai costisitor.

  • frica 4.   Nu vreau sa merg la medicul dentist, caci mi-e frica de durere

FALS. Daca ne e frica de masini nu ne vom urca niciodata intr-o masina, vom merge toata viata pe jos sau ne vom refugia in paduri? Nu! Asa si cu frica de dentist…Nu e normal sa lasi toti dintii sa se distruga doar din cauza fricii de durere. De altfel uneori doare mult mai tare acasa, noaptea, cand nici un calmant nu-si mai face efectul, decat la cabinetul dentar unde, dupa o simpla anestezie, doctorul poate indeparta prin tratamentul adecvat si specific al acelei afectiuni cauza durerii de dinti.

 

  • 5.   Nu am probleme cu dintii, caci ma spal pe dinti dupa fiecare masa

FALS. Periajul dentar trebuie realizat de doua ori pe zi. Doar atat. Nici un exces nu e bun, iar excesul de igiena nu face exceptie. Periajul dentar realizat in exces poate produce fisuri ale smaltului la nivelul coletului dentar, care in timp pot duce la formarea cariilor de colet. De asemenea periajul in forta traumatizeaza gingiile, ducand la aparitia gingivitelor (inflamarea, sangerarea la periaj) .

Medicul stomatolog recomanda ca periajul dentar sa fie realizat dimineata- primul lucru si seara- ultimul lucru inainte de culcare. Atat! In cursul zilei, putem opta pentru celebrele mijloace auxiliare de igienizare, ca apa de gura, ata dentara, consumarea de fructe si legume fibroase.

Acestea au o mare valoare carioprotectoare, curatand foarte eficient dintii dupa orice masa. Pe primul loc se afla merele, apoi morcovii cruzi, telina.

mere

 

 

 

 

 

 

Vom continua acest articol, in curand!

Pana atunci medicii dentisti din clinica stomatologica 4Dent, vezi echipa noastra, va invita sa va programati la noi pentru a va imbunatati calitatea zambetului si a sanatatii oro-dentare.