Desfiintarea unor „mituri”-partea 2
Vom continua articolul nostru cu prezentarea a inca 6 „mituri dentare”care se dovedesc la o analiza mai atenta a fi, de fapt, interpretari gresite ale unor informatii de specialitate stomatologica. Scopul acestei actiuni de desfiintare a unor mituri este ca prin citirea acestor randuri pacientii nostrii sa fie corect informati si sa nu se mai lase pacaliti de ce” a zis vecina, prietenul, cumnata”etc.
- 1.Dulciurile ne strica dintii
FALS. Informatia in sine este adevarata, doar ca de fapt zaharul alb este cel care ne strica dintii, fiind elementul cario-formator, nicidecum dulciurile la modul general. In ultima vreme zaharul alb a fost denumit chiar „moartea alba”, caci el are efecte nocive nu doar asupra danturii, ci asupra starii de sanatate in general. Pe de alta parte mierea, zaharul din trestie de zahar, fructele dulci (stafide, curmale, smochine) au un rol foarte important in alimentatia noastra zilnica, contribuind din plin la o stare de sanatate buna a organismului. Unele studii arata ca un ingredient important din ciocolata- cacaoa-are de fapt rol carioprotector. Deci, este foarte bine sa consumam dulciuri, pe cat posibil naturale, sa le evitam pe cele artificiale si neaparat sa avem o igiena riguroasa, caci lipsa acesteia dupa consumul dulciurilor ne strica, de fapt, dintii.
- 2.Daca mestec guma nu mai e necesar sa ma spal pe dinti
FALS. Chiar daca reclamele ne „bombardeaza”, acest lucru este in realitate gresit. Guma de mestecat, pe langa faptul ca este plina de substante chimice daunatoare sanatatii (daca cititi literele acelea mici de pe ambalaj veti renunta la folosirea ei) produce hipersalivatie, stimuleaza secretia in exces a sucurilor digestive (ceea ce poate duce in timp la probleme la nivelul stomacului) si nici nu are mare rol ca mijloc auxiliar de igiena bucala. Pentru a reechilibra pH-ul din cavitatea orala, care scade dupa fiecare masa, ducand la aparitia cariilor se pot folosi cu succes si fara efecte secundare anumite plante benefice, de exemplu cuisoarele sau cardamomul. Cu toate acestea, nu trebuie sa se renunte, sub nici o forma, la periajul dentar de dimineata si la cel de seara.
- 3.Albirea dentara distruge dintii
FALS. Pe principiul camasii albe, care pusa in clor excesiv, in final se va rupe sau al oxigenarii parului care se va deteriora daca acest procedeu se face foarte des si in cazul albirii dentare, daca procedura se face in mod repetat, la distante scurte intre aplicari, poate avea un efect negativ asupra smaltului dintilor(devine fragil).
Insa, corect efectuata( aplicari rare, o data pe an sau chiar o data la doi ani )manopera de albire nu are un efect negativ asupra dintilor, mai ales daca procedeul este insotit de educarea obiceiurilor de zi cu zi (reducerea fumatului, a consumului de alimente colorante etc). Vezi Cosmetica dentara
- 4.Tratamentele dentare nu se realizeaza in timpul sarcinii
FALS. Este adevarat ca in primul si-n ultimul trimestru de sarcina sunt complet interzise mai ales, datorita efectelor teratogene pe care le pot avea, substantele anestezice, radiografiile (fara folosirea sortului de protectie), antibioticele (in special tetraciclina). Cu toate acestea se pot trata urgentele vezi Urgente sau gingivita de sarcina. O infectie dentara netratata poate fi de asemenea riscanta pentru fat asa ca cel mai bine este sa-i spuneti medicului dentist ca sunteti gravida, iar el va lua toate masurile de precautie necesare starii in care va aflati.
- 5.Dintii de lapte cad oricum, nu mai trebuie tratati
FALS. Este adevarat ca dintii de lapte cad, dar sanatatea lor este esentiala pentru o dantura definitiva buna si fara probleme. Daca dintii de lapte sunt cariati si netratati corespunzator apar complicatii care pot afecta mugurele dintelui definitiv, ducand la mineralizarea deficitara a smaltului, impiedicarea eruptiei lui etc. Cariile dintilor de lapte sunt agresive, evolueaza nefavorabil foarte rapid si duc la pierderea prematura a acestor dinti, ceea ce are repercursiuni majore asupra eruptiei dintilor definitivi( dintii vecini- temporari sau definitivi- migreaza inchizand spatiul unde dintele succesor ar trebui sa erupa). Astfel apar eruptiile ectopice, adica in alt loc decat ar fi normal, ceea ce impune tratamentul ortodontic.
- 6.Aparatele dentare nu mai au efect la adult
FALS. Exista aparate dentare moderne care sunt fixe (nu le scoate decat medicul dentist ortodont, la finalul tratamentului) si sunt eficiente la orice varsta. Aparatele dentare mobile se folosesc numai la copii, pentru ca e necesar sa fie schimbate mai des, odata cu cresterea si dezvoltarea oaselor maxilarelor. Vezi Ortodontie
Medicii dentisti din clinica stomatologica din Constanta- 4Dent– va asteapta sa va ofere servicii profesionale de calitate