Este bine sa imi extrag molarii de minte chiar daca nu ma dor?
Da, din cauza ca molarii de minte nu au niciun rol functional in masticatie sau vorbire si pot cauza infectii, inflamatii sau deteriorarea molarilor invecinati din cauza faptului ca sunt pozitionati gresit (cand spatiul nu este suficient eruptiei corecte).
Ce este un implant dentar?
Un implant dentar este un dispozitiv asemanator cu un surub, realizat din titan sau zirconiu (materiale biocompatibile), care inlocuieste radacina unui dinte care lipseste. Implantarea se realizeaza in mai multe etape, pe o durata de timp mai indelungata. Implantul dentar reprezinta solutia cea mai buna de inlocuire a unui dinte, pentru ca este un suport independent si nu necesita sacrificarea dintilor vecini (ca o punte dentara obisnuita).
Dintii temporari se trateaza?
Da, dintii temporari se trateaza pentru ca au aceleasi functii pe care le au dintii permanenti si au rolul de a ghida eruptia dintilor definitivi, iar daca acestia lipsesc, cei definitivi vor erupe necorespunzator, producand ulterior probleme de ocluzie. Se recomanda controale periodice la medicul dentist pentru ca, in cazul copiilor, cariile evolueaza rapid provocand dureri si disconfort.
La ce varsta imi pot aduce prima data copilul la dentist?
Prima vizita la medicul dentist a unui copil ar trebui sa aibe loc inca din primii anisori de viata, pentru ca, in acest fel, copilul se va obisnui timpuriu cu atmosfera dintr-un cabinet stomatologic, iar parintele va invata cum sa curete dintisorii copilului, dar si alte sfaturi importante care preintampina eventuale probleme dentare.
Ce se intampla daca incep un tratament dentar si nu mai vin la dentist pentru finalizarea tratamentului?
In functie de diagnosticul pentru care s-a efectuat tratamentul, exista urmatoarele consecinte:
- In cazul unei carii profunde, daca nu ati ajuns la finalizarea tratamentului printr-o obturatie definitiva, riscul este ca obturatia provizorie pe care o aveti in urma sedintelor anterioare de tratament sa cada si sa reapara durerile datorate cariei si astfel tratamentul sa fie compromis;
- In cazul unei pulpite acute sau a altor afectiuni care afecteaza pulpa dentara (nervul dintelui), daca nu s-a finalizat tratamentul cu o obturatie definitiva a canalelor radiculare (radacina dintelui), apare riscul de suprainfectie;
- In cazul unui tratament de canal finalizat cu succes, dar la care nu a fost refacuta coroana dintelui prin reconstituire coronara si prin coroana de invelis, dintele risca sa se fractureze (nefiind vascularizat si inervat, devine mult mai fragil si i se modifica si culoarea) si sa fie necesara extractia lui.
Cum pot preveni aparitia cariilor?
Pentru a evita aparitia cariilor, in primul rand trebuie sa avem o igiena dentara corespunzatoare (periaj dimineata si seara, folosirea atei dentare si a apei de gura); este recomandat sa evitam alimentele bogate in zaharuri. De asemenea putem preveni aparitia cariilor vizitand medicul stomatolog de doua ori pe an pentru igienizare completa (detartraj + periaj profesional).
Cum poate fi tratata o carie dentara?
In primul rand se indeparteaza toata dentina afectata (colorata), apoi se face toaleta cavitatii proaspat curatate cu solutii antiseptice. In functie de profunzimea cariei se aplica direct obturatia (plomba) definitiva (in cazul cariilor superficiale) sau se pune o obturatie de baza cu Hidroxid de Calciu (in cazul cariilor profunde) si in acest ultim caz, dupa 7- 10 zile, daca nu sunt complicatii, se pune obturatie definitiva. Se revine la control o data pe an pentru a verifica integritatea obturatiei foto.
Radiografiile dentare ne afecteaza?
Radiografia dentara este o procedura absolut necesara medicului dentist, intrucat ajuta la stabilirea unui diagnostic corect rapid. Sievertul este unitatea de masura a cantitatii de radiatii absorbite de o persoana. O radiografie dentara iradiaza cu 5 microsieverti, aproximativ aceeasi cantitate de radiatii pe care o acumulam in mod normal daca privim 3 ore la televizor, sau daca consumam mai multe banane intr-o zi. Trebuie specificat ca radiografiile dentare iradiaza corpul uman cel mai putin dintre toate radiografiile (mamara, pulmonara, etc). Omul este supus zilnic la radiatii care provin din diferite surse: telefon mobil, televizor, cuptor cu microunde, radiatii din mediul inconjurator sau chiar din alimentele pe care le consumam. In concluziile, radiografia dentara nu ne afecteaza atat de mult pe cat se vehiculeaza, dar este recomandat sa nu facem mai mult de 4 radiografii pe an.
Care sunt recomandarile dupa extractii dentare?
Dupa extractia dintelui, pacientul va clati gura cu apa o singura data, apoi medicul stomatolog va indeparta resturile de os si tesut moale, va restrange marginile alveolei si va pune deasupra un pansament, pacientul mentinand dintii stransi timp de 15 – 30 de minute, pana cand se opreste sangerarea. Timp de 24 de ore dupa extractia dentara pacientul nu are voie sa clateasca gura, deoarece poate spala cheagul de sange ( cheagul de vindecare care asigura vindecarea alveolei si evitarea infectiei) care se formeaza in alveola. Pacientului ii este interzis sa fumeze cel putin 3 ore dupa extractie, iar in ziua respectiva nu are voie sa consume lactate. Dupa 24 de ore pacientul poate clati gura cu putina apa cu sare sau cu ceaiuri de plante cu efect antiinflamator.
Femeile insarcinate pot beneficia de tratament stomatologic?
Este adevarat ca, mai ales in primul si-n ultimul trimestru de sarcina sunt complet interzise tratamentele dentare, din cauza efectelor teratogene pe care le pot avea substantele anestezice, radiografiile (fara folosirea sortului de protectie), antibioticele (in special tetraciclina). Cu toate acestea se pot trata urgentele vezi Urgente sau gingivita de sarcina. O infectie dentara netratata poate fi de asemenea riscanta pentru fat asa ca cel mai bine este sa-i spuneti medicului dentist ca sunteti gravida, iar el va lua toate masurile de precautie necesare starii in care va aflati
Ce se face in cazul unui abces dentar?
Aceasta este o urgenta dentara de aceea este indicat sa mergeti cat de repede posibil la medicul dentist. Acesta va va inspecta tesuturile si intreaga cavitate orala, va deschide camera pulpara a dintelui cauzal si va drena endodontic infectia. Ulterior medicul va realiza un tratament ce se poate intinde pe durata mai multor saptamani, pana cand infectia va fi complet tratata. In cazurile grave se poate scoate dintele.
Pe parcursul sedintelor de tratament al radacinii, pacientului i se recomanda o igiena riguroasa a cavitatii orale si, la nevoie, pot fi administrate antiinflamatoare ca ibuprofen, ketoprofen etc. Daca este cazul, stomatologul va prescrie si un tratament cu antibiotice pentru 5-7 zile.
Iata ce puteti face in plus in astfel de situatii:
- evitati sa dormiti pe partea cu dintele afectat;
- spalati-va pe dinti dupa fiecare masa. Folositi ata dentara si apa de gura.
- nu consumati lichide fierbinti – temperatura va accentua durerea;
- nu mancati pe partea afectata;
- nu folositi usturoi, aspirina, lamaie sau alte metode alternative de a trata dintele – puteti agrava infectia;
- puteti tine o compresa (batista etc) rece pe partea afectată;
Cum sa am grija de puntea mea dentara?
1. Puntea dentara va trebui curatata zilnic pentru a prevenii apariția cariilor, a halenei si bolilor gingivale
2. Dinții vecini sanatosi vor trebui îngrijiți cu foarte mare atenție deoarece aceștia servesc drept sprijin pentru puntea dentara
3. Spațiul dintre dinți falși si gingie va trebui igienizat zilnic
4. Reveniți la controlul periodic la fiecare 6 luni
5. Spalati dinții de cel puțin doua ori pe zi si folosiți ața dentara zilnic
6. Igienizați cu ajutorul atei dentare si spațiul dintre punte si dinții naturali
7. Achiziționați din farmacie periuțe interdentare pentru a putea realiza o igienizare cat mai corecta
8. Dusul bucal este un mijloc modern de menținere a igienei bucale
9. Clatiti după fiecare periaj cu apa de gura
10. Pana in momentul in care va veți acomoda cu proteza va recomandam o dieta formata din alimente moi sau alimente tăiate in bucati mai mici.
Ce este în neregula cu obturațiile vechi?
Pe masură ce timpul trece obturațiile dumneavoastră vechi se contractă și se dilată, astfel apare o mică deschidere la interfața dinte-obturație pe unde pătrund bacterii. Bacteriile pătrunse la acest nivel nu vor mai putea fi îndepartate și astfel se creeaza o nouă carie. Cazurile în care sub o obturație veche nu se afle o carie sunt destul de rare. De aceea este necesar ca obturatiile sa fie verificate la un interval de 6 luni, iar daca apar modificari de culoare la limita dintre obturatie si dinte se impune schimbarea lor.