Sectiune Articole

Aici va invitam sa lecturati articole interesante legate de cele mai recente noutati din lumea stomatologiei.

Obturatiile dentare

obturatie_amalgam_si_compozitIn acest articol vom prezenta o scurta definitie a obturatiei dentare, vom intelege de ce pretul difera, desi noua, ca pacienti, ni se pare ca e „doar o carie” si va vom oferi cateva sfaturi specializate de la medicii clinicii stomatologice 4Dent, din Constanta.

Obturatia sau plomba dentara reprezinta tratamentul odontologic restaurator al unui dinte afectat de carii, prin care i se reda functia si forma normala.

V-am vorbit aici despre faptul ca obturația dentară este soluția de tratament a cariilor dentare, despre tipurile de obturatii care se pot realiza la noi in cabinet si despre avantajele si dezavantajele obturatiilor din compozit. Sa vedem acum care este situatia cu materialul controversat numit „amalgam”.

Unul dintre materiale folosite în cazul plombelor, dar care nu se mai foloseste in prezent este amalgamul- un aliaj de Argint si Mercur. Dacă aveți peste 30 de ani probabil în copilărie sau adolescență vi s-au realizat astfel de plombe „metalice”sau le-ați văzut la părinți sau la bunici. În mare parte acest material este scos din uz, pentru că pe lângă faptul că nu este estetic (sunt argintii, vizibile),  este blamat pentru potențialul nociv asupra organismului. Conținutul de mercur în general este în cote acceptate pentru sănătate, deși nu este încă foarte clar cât se poate absorbi în organism din ele. Problema rezidă însă și în mecanica lor. Fiind metalice, se dilată și se contractă de la căldură și chiar prin acțiunea de mușcare sau masticație. În timp, dintele pe care este plasată poate fi slăbit și devine predispus la fracturare.

Criteriile care stau la baza raportului plomba –  pret sunt profunzimea obturatiei, numarul de suprafete restaurate si zona restaurata.

Clasificarea Cavitatilor Dentare
In urma indepartarii tesuturilor alterate de carie la nivel dentar vor rezulta o serie de cavitati cu  dimensiuni si forme diferite care vor necesita restaurarea . Pentru a putea intelege diferentele legate de pret va prezentam urmatoarele clasificari:- din punct de vedere al profunzimii:

-cavitati superficiale cu interesarea smalţului şi afectare limitată a dentinei cu păstrarea unui strat gros de dentină integră.

-cavitati profunde  cu interesarea extinsă a stratului dentinar şi menţinerea unui strat redus de dentină integră.

Obturatia (plomba) pentru o cavitate profunda, in proximitatea pulpei va avea pret mai crescut datorita  obturatiei de baza suplimentare, care are rolul unui strat protector al camerei pulpare, unde se afla nervul dintelui

Clasificarea internationala( dupa principiile lui Black) :

Clasa I –  lezarea fîsurilor şi gropiţelor suprafeţelor ocluzale ale molarilor şi premolarilor,  de pe suprafeţele vestibulare ale molarilor şi cele palatinale ale incisivilor.

Clasa II–  lezarea suprafeţelor aproximale ale molarilor şi premolarilor.

Clasa III–  lezarea suprafeţelor aproximale ale incisivilor şi caninilor, cu menţinerea unghiului incizal.

Clasa IV–  lezarea suprafeţelor aproximale ale incisivilor şi caninilor, cu pierderea unghiului incizal.

Clasa V–  lezarea suprafeţei vestibulare la nivelul coletului tuturor dinţilor.

Clasa VI–  lezarea marginii incizale, vârfului de cuspid, ca urmare a defectelor de structură sau leziunilor traumatice.

Obturatia  pentru o  cavitate simpla ocluzala , cls I de exemplu , sau cls V va avea un pret mai scazut deoarece refacem doar o suprafata.

Obturatia pentru o cavitate de cls II implica restaurarea a doua suprafete va avea un pret mai ridicat.

Obturatia pentru o cavitate complexa tip MOD, ce implica 3 suprafete dentare, va avea un pret mai ridicat prin restaurarea unei suprafete dentare intinse suplimentare.

Obturatia  pentru o cavitate in zona frontala, cls III sau IV va avea un pret mai ridicat datorita calitatilor estetici superioare ale materialului si tehnicii laborioase de restaurare.

Recomandari ale medicilor dentisti de la cabinetul stomatologic 4Dent, din Constanta:

-dupa realizarea unei obturatii dentare din compozit, daca aveti anestezie  locala este indicat sa asteptati pana la remiterea acesteia pentru a nu va musca buza, limba sau obrazul, in functie de tipul de anestezie care vi s-a administrat.
-prezentati-va la control, la 6 luni, pentru a se depista din timp orice carie si a fi tratata inainte ca acesta sa inceapa sa doara

-este posibil ca dupa realizarea unei obturatii sa aveti o sensibilitate tranzitorie; in cazul in care aceasta nu cedeaza dupa cateva zile, va rugam sa ne contactati.

-factorii care influenteaza rezistenta si culoarea unei obturatii dentare sunt: fumatul, consumul de alimente colorate, prea dure, igiena deficitara, traumatismele, bruxismul etc.

 

 

 

 

Care sunt exact etapele instalării unei plombe din compozit dentar.

  1. Dintele care trebuie tratat este curățat de țesutul afectat, degresat și uscat.
  2. Prin sistemul adeziv în 3 pași se asigură aderența la dintele natural. Cavitatea formată după curățarea cariei este tratată cu acid fosforic care demineralizează dintele și formează astfel un sistem care asigură aderența. Se folosește apoi un agent de bonding care va face legătura dintre dintele natural și materialul compozit.
  3. Compozitul este apoi introdus și presat în cavitatea formată de curățarea cariei și așezată pentru a se potrivi formei dintelui.
  4. Urmează procedeul de întărire a materialului compozit, prin expunerea la lumină ultravioletă. Față de trecut, când trebuia să stăm cu ochelari de protecție în fața unei lămpi mari, acum se folosesc lămpi portabile, ce aplică lumina exact pe dintele tratat.
  5. Se șlefuiește dintele. Plombele nu trebuie să fie mai înalte decât dinții naturali, pentru că pot modifica mușcătura și cauza dureri, pe lângă disconfort.