„Curatenia” dentara de sezon
Pentru o igiena dentara desavarsita!
O buna „curatenie” dentara si o igiena orala optima incep, la modul ideal, cu eliminarea resturilor dentare care pot deveni, altminteri un focar de infectie si o sursa de durere.
De ce sa nu extindem, oare, „curatenia” traditionala din locuinta si in propria cavitate bucala, indepartand toate resturile dentare care pot deveni sursa de infectii si va pot afecta starea generala de sanatate?
Care sunt elementele vizate de aceste extractii?
- dinţii cu distrucţii corono-radiculare întinse, care nu mai pot fi restauraţi cu ajutorul unor obturaţii sau prin mijloace protetice;
- dinţii cu gangrene complicate cu parodontită apicală cronică (granuloame periapicale, chisturi), la care tratamentul conservator (endodontic /chirurgical al leziunilor periapicale) nu prezintă indicaţie sau au eşuat.
- dinţii care au determinat complicaţii supurative, la care nu sunt indicate metodele de tratament conservator;
- dinţii care au determinat sau/şi întreţin procese supurative sinuzale;
- dinţii cu parodontopatie marginală cronică profundă şi mobilitate de gradul II/III
- dinţii care suferit transformări chistice / tumorale benigne, precum şi dinţii vecini care sunt cuprinşi în respectiva leziune.
- dinţii cu fracturi corono-radiculare,
- dinţii incluşi ce nu mai pot erupe;
- dinţii incluşi sau erupţi ce provoacă dizarmonii dento-alveolare, împiedică erupţia sau redresarea ortodontică a dinţilor vecini;
- dinţii care nu pot fi redresaţi ortodontic;
- dinţii extruzaţi, egresaţi sau înclinaţi, care defavorizează sau împiedică tratamentul protetic;
Situaţii speciale în care se indică extracţia dentară:
- pacienţii cu afecţiuni generale unde se impune asanarea focarelor infecţioase din cavitatea orală înaintea unei intervenţii chirurgicale majore
- lipsa posibilităţilor practice de realizare a unui tratament conservator, chiar dacă acesta ar fi indicat (pacienţi foarte vârstnici, taraţi, handicapaţi psiho-motor etc).
Exista si contraindicatii?Da, printre contraindicatiile absolute se numara patologii asociate severe, cum ar fi: leucemia acută, infarctul miocardic recent sau AVC (mai recent de 6 luni). Medicul dvs va va intreba despre aceste afectiuni si va proceda in consecinta.
La randul lor, exista si contraindicatii relative, legate de unele afecţiuni locale sau generale care necesită temporizarea extracţiei dentare şi aplicarea unui tratament specific pentru afecţiunea locală, respectiv compensarea eventualelor afecţiuni sistemice.Prin grija medicilor nostri extractiile se vor desfasoara in deplina siguranta pentru dumneavoastra si intotdeauna, doar, in urma unei consultatii preliminare si a unei evaluari radiografice astfel incat, atunci cand este cazul, extractiile sa se poata realiza in conditii optime si in deplina siguranta chiar si in situatiile urmatoarelor tipuri de afectiuni:- leziuni locale ale mucoasei orale (infecţioase, afte etc.);
- sinuzita maxilară rinogenă;
- procese supurative acute;
- pacienţi care urmează sau au urmat recent un tratament radioterapeutic la nivelul extremităţii cefalice;
- Leziuni precanceroase sau chiar tumori ale partilor moi si ale oaselor maxilare. Extractiile intempestive, in cazul tumorilor maligne cu localizare B.M.F., pot accelera evolutia acestora.
- diverse afectiuni de coagulare a sangelui
- anumite tratamente: tratamente anticoagulante, tratamente cu citostatice
- sarcina
Dupa extractia dentara, doctorul dvs va va indica sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
- Tineti compresele strans intre dinti timp de doua ore si inghititi saliva. Este normal ca in prima zi, saliva sa fie amestecata cu o mica cantitate de sange, acest lucru nu trebuie sa va ingrijoreze!.
- Dupa doua ore aruncati compresele, nu clatiti gura cu nimic si nu sugeti locul extractiei pentru a nu mobiliza cheagul care ajuta la vindecare.
- Dupa trei ore de la extractie puteti manca pe partea cealalta alimente mai moi la temperatura camerei (NU foarte fierbinti sau foarte reci) si incercati cat puteti sa evitati locul extractiei in timpul masticatiei pentru a nu retentiona alimente care pana la urmatorul control pot determina aparitia alveolitei (infectie postextractionala) sau a halenei (miros neplacut al cavitatii orale) si evitati lactatele timp de 24 de ore (lapte, iaurt, smantana, branza).
- Pentru 24 de ore intrerupeti fumatul.
- Va puteti spala pe dinti dupa 24 de ore de la extractie, dar este obligatorie igiena cavitatii bucale pana atunci astfel incat clatiti usor protejand locul extractiei cu apa de gura care ar fi chiar mai bine sa contina clorhexidina deoarece accelereaza vindecarea postextractionala.
- Este normala o crestere cu pana la un grad a temperaturii corpului. Nu sunt necesare antibiotice.
- Daca apar dureri imediat dupa trecerea anesteziei le puteti calma cu antiimflamatoarele: ketonal, nurofen=ibuprofen=ibalgin, diclofenac, paracetamol=eferalgan=solpadeine. NU recomandam antialgicele antinevralgic si mai ales controversatul algocalmin deoarece antiinflamatoarele iau durerea dar reduc si inflamatia, iar antialgicele doar amelioreaza durerea.
- Daca dupa 24 de ore durerile persista si sunt foarte mari sau sangereaza de la locul extractiei, sangerarea nu s-a oprit si este abundenta reveniti la control sau anuntati-ne.
- Este normal sa va umflati, mai ales dupa interventii mai laborioase.
- Va recomandam sa NU tineti cald in zona respectiva, ba chiar sa aplicati comprese reci (apa de la robinet, NU gheata, pe un prosop).
- Caldura si pozitia orizontala favorizeaza edemul in zona, din acest motiv daca va culcati imediat dupa extractie sa nu va speriati daca va treziti umflat.
Toate aceste recomandari va vor fi oferite de catre medicul dvs stomatolog dupa incheierea extractiei, noi vi le-am prezentat cu titlu informativ, pentru a va inlatura unele neclaritati.