Patologia molarilor de minte inclusi si semiinclusi
In general eruptia acestor dinti se realizeaza intre 18 si 25 de ani, varsta care se asociaza cu atingerea maturitatii. Maselele de minte sunt considerate reminescente ale evolutiei rasei umane, de aceea aproximativ 20-25% dintre oameni nu prezinta muguri ai acestor dinti.
In anumite cazuri, acestia pot ramane partial sau total inclusi in os. In cazul in care spatiul pe arcada nu este suficient sau traiectul de eruptie este nefavorabil, acesti molari pot erupe partial, zona de eruptie fiind foarte frecvent sediul unor dureri. Acest fenomen se numeste pericoronarita care, netratata, poate dezvolta infectii, abcese, necesitand interventia de urgenta a medicului.
In cazul in care molarii raman inclusi in os, pot in timp sa dezvolte chisturi sau tumori intraosoase. Mai mult, in anumite situatii pot agrava inghesuirile dentare, ingreunand tratamentul ortodontic.
Atunci cand acesti molari prezinta situatii patologice, se recomanda extractia lor. Aceasta presupune o interventie de mica chirurgie orala, care in cele mai multe cazuri conduce la remiterea fenomenelor patologice si vindecare in 10-14 zile.
Exemple:
- Pacienta N.S. in varsta de 20 de ani se prezinta cu pericoronarita datorata unui molar de minte semiinclus.
Simptomatologia dureroasa s-a remis imediat dupa extractia dintelui; pacienta nu a mai simtit nicio durere dupa extractie.
2. Pacienta. M.T. in varsta de 17 ani se prezinta cu recomandarea de extractie a unui molar de minte inclus, in scop ortodontic.
Extractia a decurs fara incidente; a doua zi la control s-a constatat doar o usoara jena la deschiderea gurii.
Cazuri rezolvate de domnul doctor Cristian Raspopa la clinica stomatologica 4Dent din Constanta