Sectiune Articole

Aici va invitam sa lecturati articole interesante legate de cele mai recente noutati din lumea stomatologiei.

Placa bacteriana

Placa bacteriana

articol placa bacteriana

Indiferent cât de bine ne îngrijim dinţii, apariţia de placa bacteriana şi acumularea de tartru sunt inevitabile pentru fiecare dintre noi.

Bacteriile se formează în gură dupa fiecare masa, în ciuda faptului că periem dinţii cu regularitate şi folosim măsuri de igienizare, unele dintre ele persistă.

Gura este o parte deosebita a corpului nostru, avand foarte multe functii, printre care serveşte la comunicarea verbală şi non-verbală,  este poarta de intrare pentru hrana care asigură funcţionarea întregului organism. Cu toate acestea, cavitatea bucala nu trebuie privită separat de restul corpului, deoarece s-a demonstrat că afecţiunile orale pot determina afectiuni generale: diabet, boli cardiace, boli articulare etc., iar menţinerea sănătăţii orale începe prin curăţirea în profunzime a acesteia: detartrajul.

Detartrajul reprezintă o manoperă stomatologică prin care sunt îndepărtate tartrul şi placa bacteriană de pe suprafaţa dinţilor cu ajutorul aparatului cu ultrasunete. Acesta dislocă depozitele aderente subgingivale şi supragingivale şi este urmat, de obicei, de un periaj dentar şi de procedura de air-flow: proiectarea sub presiune a unui jet de apă cu bicarbonat de sodiu, care are rolul de a îndepărta toate resturile fine rămase pe dinţi şi eventualele coloraţii superficiale .

Depozitele de tartru irită gingia producând sângerarea ei la periaj sau la contactul cu alimente mai dure, maschează unele carii şi reprezintă totodată un rezervor de bacterii şi toxine, în prima fază pentru zonele învecinate, dar şi pentru întreg organismul.

Odată cu efectuarea detartrajului, imediat vizibile vor fi îmbunătăţirea aspectului estetic (dinţi mai curaţi, un zâmbet mai alb şi mai strălucitor). În unele cazuri detartrajul poate ajuta la descoperirea unor carii şi tratarea lor, însă mai puţin conştientizată este reducerea riscului apariţiei unor boli generale, a gingivitei şi a parodontozei, care pot fi urmate de pierderea treptată a dinţilor

Pentru a completa procesul de îngrijire dentară, medicii specialisti ai Clinicii 4Dent, recomandă ca periodic, cel mai indicat o data pe an, să fie efectuat detartrajul si periajul profesional.

„Lasa-ne sa ne ocupam de zambetul  tau!”