Endodontie
Termenul ”endodontie” provine din limba greacă- ”endo” (înăuntru) si ”dontia”(dinte), așadar endodontia se ocupa cu tratamentul afectiunilor din interiorul dintelui, mai exact cu afectiunile pulpei.
Pulpa dentara ( ”nervul dintelui”) este un tesut situat
in interiorul dintelui si este alcatuita din nervi si vase de sange. Pulpa este formata din partea coronara aflata in camera pulpara si partea radiculara situata la nivelul canalelor radiculare. Pulpa dentara are un triplu rol: formativ, nutritiv si senzorial (asigurand sensibilitatea dintelui). Smaltul, dentina si cementul sunt cele trei straturi ce inconjoara pulpa si o protejeaza de factori nocivi. Daca unul dintre aceste straturi protectoare este perforat de catre o leziunea carioasă sau afectat de un traumatism dentar germenii din saliva vor infecta pulpa, mai intai pe cea coronară si ulterior pe cea radiculara. Acest proces patologic creeaza dureri mari ca urmare a inflamatiei pulpare si iritarii tesuturilor vii din jurul radacinii.
Fiecare dinte are o morfologie proprie; dintii pot prezenta 1-2-4 sau 5 radacini si unul sau chiar 6 canale (o radacina poate avea unul sau mai multe canale principale, precum si canale laterale).
Pe parcursul avansarii leziunii durerea se va putea intensifica sau nu; insa probabil cel mai important dezavantaj al nerealizarii la timp a tratamentului endodontic este posibilitatea extinderii infectiei la nivel osos ducand la distructii importante si la aparitia a numeroase complicatii.
Tratamentul endodontic va putea salva un dinte care în caz contrar ar trebui extras. Tratamentul de canal consta in indepartarea tesutului vascular nervos (a “nervului”) din canalele radiculare, in curatarea, largirea si sterilizarea acestor canale si apoi obturarea lor, care este ultima etapa a tratamentului endodontic si consta in sigilarea radacinilor cu materiale speciale, care previn infectiile.
La 4Dent interventiile pentru tratarea canalelor radiculare se realizeaza cu aparatura si cu materiale de ultima generatie: Apex locator, cu ajutorul caruia se masoara exact lungimea canalului, sistem manual si rotativ de largire a canalului, diga dentara etc. Durata tratamentului depinde de starea anterioara a nervului (inflamatie, infectie) dar si de dificultatea interventiei; altfel spus, se poate incheia dupa o singura sedinta sau dupa mai multe, in functie de particularitatile cazului respectiv. Ceea ce urmarim noi este confortul pacientului pe parcursul intregului tratament, lipsa simptomelor ulterioare si obtinerea unei sigilari optime a dintelui, care sa asigure o durata de viata cat mai lunga a acestuia.
Dacă situaţia impune vom apela la ajutorul unui medic specialist endodont, cu care colaborăm, pentru a realiza tratamentul endodontic la microscop. Unul dintre mari endodonți contemporani (Prof. Dr. S. Kim) a făcut următoarea precizare cu privire la tratamentele endodontice “Poţi trata numai ceea ce vezi.”. Microscopul endodontic permite realizarea terapiei sub control vizual direct, astfel medicul are un control mult mai bun asupra manevrelor efectuate. Iluminarea puternică a câmpului operator și capacitatea de mărire de până la 12,5 ori oferite de microscop îl transformă într-un instrument indispensabil ce îi oferă endodontului posibilitatea de a observa detalii care cu ochiul liber nu ar putea fi identificate.