De ce proteze dentare?
O data cu pierderea dintilor pot aparea o serie de probleme, de la cele practice pana la cele emotionale. Este greu sa vorbiti corect sau sa mancati eficient fara dinti si probabil este si mai dificil sa va simtiti confortabil in diferite situatii sociale, atunci cand trebuie sa interactionati cu alte persoane.
Asa ca este nevoie sa mergeti la un medic stomatolog sa va reabiliteze functia masticatorie, fonatorie si fizionomia.
In unele cazuri, pentru aceasta,medicul va recomanda proteza dentara.
– proteze dentare partiale: se folosesc atunci cand exista dinti restanti pe arcada,dar nu se poate realiza o punte dentara fixa. Se folosesc in special in edentatiile terminale si subtotale. acest tip de proteza foloseste ca element de agregare crosete metalice atasate dintilor restanti sau pelote din acrilat.
– proteze dentare totale: se utilizeaza cand pacientul a pierdut toti dintii- inlocuieste o intreaga arcada dentara- si trebuie restaurata functia estetica, masticatorie si de fonatie.
In functie de materialul din care sunt confectionate protezele se clasifica in proteze acrilice, proteze elastice, proteze scheletate, proteze pe implanturi.
De retinut ca orice proteza dentara produce in timp resorbtia osoasa. De aceea protezele trebuie rebazate (captusite) cand pacientul le simte largi si ele se misca mai tare pe campul protetic.
Este foarte important ca asteptarile pacientului sa fie realiste. Proteza ajuta la masticatie, fonatie si reda zambetul frumos, dar nici cele mai bune proteze si anume cele pe implanturi, nu se vor simti ca dintii naturali.
Ce a facut Dumnezeu (si am primit de la El 2 randuri de dinti- dentitia temporara si cea permanenta) medicul stomatolog nu poate face chiar asa, oricat de bun ar fi!
Fotografiile din acest articol sunt realizate in clinica 4Dent si reprezinta 1 proteza acrilica totala si 1 proteza acrilica partiala, pe care le-am efectuat unei paciente cu edentatie totala la arcada superioara si edentatie partiala extinsa la arcada inferioara.