Odontologie
Odontologia este specialitatea stomatologica ce trateaza lezunile carioase si cele datorate uzurii dentare ( leziuni necarioase) – fracturi, distrofii. Tratamentele odontologice cuprind o varietate de manopere
ce amelioreaza si chiar vindeca diversele suferinte ale dintilor, de la carii simple până la carii complicate cu afectiuni pulpare (de care se ocupa in mod specific endodontia-vezi Endodontie). O parte importanta a tratamentelor cariilor complicate este reprezentată de etapa finala de refacere a structurii si functionalitatii dintilor respectivi, prin folosirea unor materiale estetice si a unor tehnici de ultima generatie, toate acestea contribuind la obtinerea unui rezultat estetic satisfacator pentru pacient.
Cabinetul stomatologic 4Dent va ofera urmatoarele soluţii odontologice:
1. Obturatiile directe fizionomice
Obturatiile directe, cunoscute popular ca „plombe” sunt restaurari prin care se reda fizionomia si functionalitatea dintelui. Se numesc directe deoarece materialul de obturatie este aplicat si modelat direct in cavitate. Obturatiile fizionomice sunt realizate din materiale ce au aceeasi culoare ca dintele natural.
2. Obturaţiile indirecte fizionomice
In cazul in care leziunea carioasă este extinsă, fiind situată foarte aproape de camera pulpară, medicul dentist va aplica ca baza o pastă cu hidroxid de calciu, pentru a stimula vindecarea si producerea de dentina intre pulpa si obturatie si abia apoi se aplica materialul de obturatie fizionomica.
In cadrul cabinetului dentar4Dent, medicii stomatologi ce lucreaza aici utilizeaza urmatoarele tipuri de materiale fizionomice: rasini compozite, ionomeri de sticla si rasini ionomerice.
1. Obturaţiile fizionomice din răşini compozite – Materialul compozit utilizat in obturatii dentare este format dintr-un amestec de rasini acrilice si particule de sticla sau cuart. Microparticulele metalice dau materialului culoare, iar oxizii de titaniu si zirconiu ii confera opacitate.
2. Obturaţiile fizionomice din ionomer de sticlă (glassionomer)-Ionomerii de sticla sunt alcatuiti din acizi acrilici si pudra de sticla speciala. Acestia sunt utilizati pentru obturatii mici din zone fara presiune masticatorie ridicata, pentru obturatii radiculare si pentru dintii de lapte.
3. Obturaţiile fizionomice din răşini ionomerice- Acest material de obturatie este alcatuit din acizi acrilici, rasini acrilice si agregat de sticla. Rasinile ionomerice sunt utilizate pentru obturatii mici, in special pe radacina dintelui.
- Avantajele obturaţiilor fizionomice faţă de obturaţiile clasice din amalgam
– avantajul estetic consta in faptul ca nuanta compozitului poate fi exact aceeasi cu a dintelui obturat;
– prin prepararea cavitatii se indeparteaza mai putin material dentar decât la obturatiile de amalgam;
– sunt realizate intr-o singura sedinta la medicul stomatolog – materialul se intareste în cateva secunde cu ajutorul lampii de fotopolimerizare;
– cariile secundare (sub obturatie) pot fi depistate mai usor in cazul materialelor fizionomice.
– se pot obtura si cariile foarte mici;
– obturatia din rasini compozite poate fi reparata, nu e necesar sa fie indepartata in intregime;
– se poate manca imediat dupa realizarea obturatiei, deoarece materialul fizionomic a facut priza.
- Dezavantajele obturaţiilor fizionomice
• materialele compozite sunt mai putin rezistente la fortele masticatorii, fata de amalgam;
• materialul se poate pata daca este expus o perioada indelungata la lichide inchise la culoare si alimente cu pigmenti;
• pretul obturatiilor din rasini compozite este mai ridicat decat al celor din amalgam;
• materialul se aseaza în cavitate in straturi, care se fotopolimerizeaza separat, ceea ce mareste timpul realizarii obturatiei.