Serviciile noastre

Bucurati-va de serviciile noastre care concureaza cu succes cele mai mari clinici din tara si strainatate!

Extractii dentare

Extractii dentare

Extractia este un procedeu care se realizeaza dupa un anumit protocol, dar care difera  in functie de mai multi factori; de fapt am putea spune că fiecare dinte se extrage diferit, în funcţie de gradul de distrucţie coronară, de poziţia pe arcadă, de afecţiunea de care suferă etc.

Inainte de a trece la extractia propriu-zisa, medicul stomatolog va face o evaluare clinica a dintelui respectiv, pentru a stabili gradul de dificultate al procedurii. In acest scop medicul va lua in considerare accesul la dinte, mobilitatea si starea structurilor de sprijin, precum si starea coroanei dintelui. Totodata, prin anamneza, medicul stomatolog va stabili nivelul de anxietate al pacientului, starea sanatatii si orice modificari necesare pentru a adapta procedura la necesitatile pacientului.

extractie dentaraInaintea extractiei dentare

Daca accesul la dintele care e necesar sa fie extras este limitat atunci se poate renunta la manoperele unei extractii simple si se aplica cele ale extractiei chirurgicale. Mobilitatea este importanta deoarece cu cat dintele este mai mobil, cu atat extractia va fi mai simpla si mai usoara. Evaluarea coroanei cuprinde prezenta leziunilor carioase mari si a restauratiilor. Daca acestea se regasesc in proportie mare, atunci exista posibilitatea ca in timpul extractiei coroana dentara sa se fractureze.

Radiografiile dentare periapicale sunt esentiale in stabilirea detaliilor legate de forma radacinilor si starea tesuturilor inconjuratoare – densitatea osului. Pentru extractia molarilor superiori este importanta grosimea stratului osos dintre varful radacinii si sinus; daca acesta este foarte subtire se indica extractia chirurgicala, pentru a evita perforatia sinusului.

O importanta deosebita pentru stabilirea gradului de dificultate al extractiei o are configuratia radacinilor – numarul, gradul de divergenta, curbura si dimensiunea acestora, prezenta cariilor radiculare, gradul de hipercementare la pacientii in varsta, daca exista resorbtie radiculara etc. Acestea pot indica fragilitatea radacinilor si posibilitatea ruperii lor in timpul extractiei. Daca gradul de fragilitate este ridicat, este indicata extractia chirurgicala.

Exista mai multe metode de extractie dentara care pot fi realizate la cabinetul stomatologic 4Dent. Acestea sunt:

1.Extractia nechirurgicala sau extractia dentara simpla

2.Extractia dentara chirurgicala

3.Extractia resturilor radiculare

Puteti citi detalii despre fiecare procedeu in parte in cadrul articolului nostru: ”Frica de extractia dentara- justificata sau nu?”

Dupa extractia dentară

Dupa extractia dintelui pacientul va clati gura cu apa o singura data, apoi medicul stomatolog va indeparta resturile de os si tesut moale, va restrange marginile alveolei si va pune deasupra un pansament, pacientul mentinand dintii stransi timp de 15 – 30 de minute, pana cand se opreste sangerarea. Timp de 24 de ore dupa extractie pacientul nu are voie sa clateasca gura, deoarece poate spala cheagul de sange ( cheagul de vindecare care asigura vindecarea alveolei si evitarea infectiei)  care se formeaza in alveola. Dupa 24 de ore pacientul poate clati gura cu putina apa cu sare sau cu ceaiuri de plante cu efect antiinflamator.

Extractia dentara aduce dupa sine o serie de modificări funcționale (masticatori, fonetice etc.) și estetice. Dintii au proprietatea de a stabili în permanent contacte între ei, astfel, daca dintele extras nu va fi inlocuit in scurt timp dintii vecini vor migra, aceste modificari de pozitii determinand aparitia unor probleme ce vor afecta ocluzia (mușcătura) sau chiar articulația. Pentru a preveni astfel de neplaceri si pentru restabilirea functionalitatii aparatului dentomaxilar va fi necesara realizarea unei proteze parțiale fixe (punte) sau mobile (care se îndepărtează din gură) sau a unui implant. Vezi Protetica dentara si Implantologia