Ortodontie
Ortodontia este o parte a stomatologiei care se ocupă cu prevenirea si tratamentul pozitiilor defectuoase ale dintilor si care asigura alinierea normala a dintilor pe arcadele dentare, reglarea ocluziei (muscaturii) si a rapoartelor dintre cele doua maxilare.
Ortodontia cuprinde metode de tratament a anomaliilor dentomaxilare.
Aparatele ortodontice sunt mijloacele prin care se realizează acest lucru. Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri (fixe sau mobile, vizibile sau invizibile) si se realizeaza de catre medicul stomatolog ortodont pentru fiecare caz in parte, specific. Acestea actionează pentru realinierea dintilor, reantrenarea muschilor aparatului dentomaxilar si stimularea cresterii maxilarelor. Aparatele ortodontice functionează prin exercitarea unei presiuni usoare, dar constante asupra dintilor si maxilarelor. In functie de severitatea problemei, medicul dentist ortodont va va recomanda tipul de aparat adecvat.
Exista mai multe tipuri de anomalii (care vor fi descrise mai jos succint si nu doar în termeni de specialitate pentru a fi mai usor de inteles) care pot fi corectate ortodontic :
- Supraocluzie verticală (overbite) – cand dinţii frontali superiori ies cu mult în faţa celor inferiori
- Ocluzia inversă (underbite) – aspectul de buldog, cand dinţii frontali inferiori sunt ieşiţi mult în faţă sau cei superiori sunt retrasi mult în spate
- Ocluzie incrucisata – cand dintii superiori nu se potrivesc in fata peste cei inferiori, la o muscatura normala
- Ocluzie deschisa – existenta unui spatiu intre suprafetele ocluzale ale dintilor frontali si/sau laterali, atunci cand muscati pe dintii posteriori
- Malocluzie pe linia mediană – cand centrul dintilor frontali superiori nu se aliniaza cu centrul dintilor frontali inferiori
- Dinti distantiali – spatii interdentare rezultat al lipsei dintilor sau cand dintii sunt mai mici decât arcada dentară
- Inghesuire dentara – cand dintii s-au dezvoltat mai mult decat arcada dentara
Pe langa aspectul inestetic, dintii strambi sunt mai greu de igienizat( pot fi pierduti mai devreme din cauza cariilori si parodontopatiei) si antreneaza muschii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce, in timp, la dureri de cap, gat, umar, spate si la disfuncţia articulației temporo-mandibulare.
Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai buna sanatate a cavitatii bucale, un aspect mai placut si o durabilitate mai mare a dintilor.
In ultima vreme ortodontia nu mai este o ramura a stomatologiei care se adreseaza doar copiilor. Datorita tehnicilor moderne aparute, dintii pot fi indreptați la orice varsta, cu ajutorul aparatelor ortodontice fixe. De asemenea exista si aparate ortodontice invizibile care pot fi purtate de persoanele care nu isi doresc sa se vada acest lucru.
Durata unui tratament ortodontic difera foarte mult, in functie de complexitatea problemelor, de colaborarea pacientului etc. In general se situează Intre 18 și 24 luni.
In cadrul cabinetului nostru stomatologic 4Dent colaboram cu medici specialisti in ortodontie, care vin la noi la cabinet pentru a se ocupa de tratamentul specific ortodontic al pacienţilor nostri.