Sectiune Articole

Aici va invitam sa lecturati articole interesante legate de cele mai recente noutati din lumea stomatologiei.

Ce este caria dentara si care sunt cauzele aparitiei ei?

ObturatiiCaria dentară este o afecțiune dentară, care, alaturi de bolile cardiovasculare si cancer, este una din cele mai raspandite imbolnaviri ale actualei populatii a globului. Caria dentara este un proces distructiv cronic al tesuturilor dure (smaltul si dentina) ale dintelui, fara caracter inflamator, producand distructia acestora.

Smalțul dentar este învelișul protector al dintelui și cea mai dură componentă a sa. Smalțul nu are nervi sau vase de sânge, nefiind sensibil la durere. Dedesubt se află dentina, cea mai mare parte a dintelui, care este sensibilă la durere. Dentina acoperă pulpa dintelui, un țesut moale ce conține vase de sânge și nervi, fiind situată în mijlocul dintelui.

Placa bacteriană este o peliculă subțire și lipicioasă ce se formează pe smalț și care este formată din diverse tipuri de bacterii și resturi alimentare. După ce consumăm alimente cu o concentrație mare de zahăr, bacteriile descompun zahărul în acizi ce atacă smalțul.Caria dentară apare în momentul în care smalțul și dentina se ” înmoaie ”sub acțiunea atacului acid și se produce o cavitate.

Odată ce a trecut de smalț, caria înaintează mai rapid prin dentină și ajunge la pulpă, producând inflamația și infecția.

În primele stadii, cariile nu prezintă simptome, însă medicul își poate da seama dacă există vreo carie, examinând radiografiile dentare. Acesta este unul dintre motivele pentru care vizitele regulate la stomatolog sunt atât de importante.

Odată ce caria ajunge la dentină, apare sensibilitatea dentară, în special la alimentele și băuturile dulci, acidulate sau fierbinți. Pe măsură ce caria ajunge la pulpă, apare și durerea. Dacă durerea apare la alimente dulci sau fierbinți, aceasta durează doar câteva minute sau secunde.

Cu cât ajunge mai mult în interiorul dintelui, caria produce dureri persistente, care cedează doar cu ajutorul medicamentelor. În acest moment, vizita la medic este esențială, deoarece pot aparea complicatiile unei carii dentare netratate. Durerea este un simptom ce poate indica afectarea mai multor dinți, iar neglijarea sa duce la complicații cum ar fi pierderea dintelui.

Cariile dentare sunt cauzate de placa bacteriană ce descompune zaharurile în acizi, atacând dintele. Odată ce alimentele dulci au pătruns în cavitatea bucală, sărurile din salivă încep acțiunea de reparare a smalțului. Acest proces durează in jur de 40 de minute. Cariile apar datorită atacurilor acide repetate, când saliva nu reușește să restabilească echilibrul.

Nu doar zaharurile sunt un dușman al sănătății orale, ci și mâncărurile cu carbohidrați și băuturile acidulate produc placa bacteriană. Gustările repetate prezintă un risc crescut, deoarece dinții se află sub atac constant și nu au timp să se refacă.

Există un foarte mic procent de persoane care par a fi imune la carii, însă cei mai mulți dintre cei care nu respectă igiena orală vor avea unul sau mai mulți dinți cariați.

Alimentatia omului contemporan ocupa un loc semnificativ printre cauzele cariei dentare, echilibrul sau sub aspectul raportului cantitativ dintre principiile alimentare fiind un important factor profilactic.

Exista o serie de grupe de populatie in care alimentatia creste riscul la carie:

– Profesia este legata de riscul la carie cand impune gustarea frecventa a produsului alimentar in cursul prepararii (cofetar) sau se perturba regularitatea meselor principale (lucrul in schimburi).

– Gravidele, prin apetitul crescut care necesita mai multe mese sau prin consumul sporit de dulciuri.

– Consumatorii de bauturi carbogazoase sau sucuri naturale de fructe.

– Copiii prin consumul exagerat de dulciuri.

– Obezii se caracterizeaza prin cresterea frecventei cariilor, urmare a aceluiasi consum sporit de zahar.

– Bolnavii cronici sunt supusi unui risc crescut la carie prin ingestia frecventa de bauturi dulci (ceaiuri, sucuri, compoturi), diete care substituie prin glucide aportul caloric al lipidelor si proteinelor; administrarea unor siropuri medicamentoase.

– Bolnavii cu afectiuni psihice sunt tentati in mod reflex sa consume frecvent glucide ca urmare a efectului sedativ produs de anumite medicamente.

– Persoanele cu o igiena orala precara.

Prevalenta si incidenta crescuta a cariei ocluzale se datoreaza interactiunii mai multor factori:

– placa bacteriana este decisiva pentru debutul leziunilor carioase

– substratul nutritiv – sursa nutritiva pentru microorganisme este reprezentata de hidrocarbonatele rafinate, mai ales sucroza (zaharoza)

– calitatea structurilor dure dentare – este unul din factorii responsabili de declansarea cariei dentare; la copil, susceptibilitatea dintelui la carie este crescuta
– momentul actiunii factorilor etiologici – se stie ca pH-ul placii ramane la nivel cariogen timp de 30 de minute dupa consumul de hidrocarbonate; obiceiul de a folosi gustari intre mese va conduce, in consecinta, la un atac aproape constant al acidului la suprafata smaltului

– caria incipienta – reprezinta primul stadiu de carie decelabil clinic; leziunea incipienta de carie se intalneste in zonele in care se acumuleaza si stagneaza placa bacteriana.

Pentru a preveni aparitia cariilor si pentru a evita transformarea cariilor simple in carii complicate, care duc la pierderea vitalitatii dintelui (scoaterea nervului), iar alteori chiar pierderea acestuia, va recomandam sa nu neglijati controalele regulate la stomatolog.

Dintii definitivi, cat si dintii temporari (de lapte) trebuie tratati cu aceeasi rigurozitate, cariile instalandu-se de la varste fragede. Netratarea cariilor instalate pe dintii de lapte poate duce la pierderea prematura a acestora, aparand astfel eruptia prematura/intarziata a dintilor definitivi, conducand catre dizarmonii ocluzale.

Obturațiile reprezintă tratamentul de electie al cariei dentare. Medicii clinicii noastre, 4Dent, vor realiza tratamentul specific cariei dentare si apoi vor  obtura cavitatea respectiva cu material compozit fotopolimerizabil.

Zambiti vietii cu incredere!

Lasati-ne sa ne ocupam de frumusetea zambetului dvs!