Sectiune Articole

Aici va invitam sa lecturati articole interesante legate de cele mai recente noutati din lumea stomatologiei.

Ce sa fac in cazul unei urgente dentare?

Rox_4DentDaca va confruntati cu una din situatiile expuse mai jos ar fi indicat sa va programati cat mai urgent posibil la un cabinet stomatologic pentru a fi consultat si tratat corespunzator.

1.Abcesul dentar poate aparea in jurul radacinii dintelui( vestibular sau oral) sau in spatiul dintre gingie si dinte(abcesul parodontal); abcesul dentar se manifesta printr-o inflamatie localizata, delimitata de tesuturile din jur; starea generala a pacientului poate fi alterata: durere, febra, frisoane, tahicardie. Tratamentul de urgenta al abceselor este incizia, drenarea colectiei purulente şi indicaţii de antibioticoterapie. Este necesar ca dupa terminarea episodului acut să se continue cu tratarea dintelui sau cu extractia acestuia, dupa caz.

 2.Tratamentul de urgenta al traumatismelor dento-alveolare consta in reducere (repunerea fragmentelor in pozitiile lor anatomice), imobilizarea fracturii sau extractia dentara.

a)Avulsia dentara reprezinta extractia accidentala a unui dinte din alveola sa. Daca dintele este permanent se poate incerca replantarea, dar daca este de lapte, replantarea nu este necesara. Replantarea dintelui este posibila doar in limita a 30 – 60 de minute de la accident si daca dintele este integru.Recomandare pentru pacienti: in cazul unei avulsii, apucati dintele de coroana, clatiti-l usor cu apa si repozitionati-l pe arcada pana ajungeti la medic; sau il puteti tine in lapte sau apa cu putina sare.

b)Luxatia dentara reprezinta deplasarea anormala a dintelui in alveola sa din cauza unei leziuni traumatice a ligamentului alveolodentar; tratamentul de urgenta consta in repozitionarea (manuala sau chirurgicala) dintelui in alveola, urmata de imobilizare. Pentru dintii temporari se recomanda extractia.

c)Fracturi coronare – in acest caz, o urgenta dentara o reprezinta doar fractura ce ajunge la camera pulpara. Pentru dintii permanenti solutia terapeutica variaza in functie de locatia fracturii; in cazul in care fractura radiculara este verticala, dintele trebuie extras.

3.Forma acuta a pulpitei – inflamarea pulpei dentare – apare mai ales la copii si adolescenti si se manifesta prin durere pulsatila care se intensifica atunci cand pacientul sta cu capul mai jos sau se apleaca, hipersensibilitatea dintelui afectat la rece sau fierbinte, senzatia de alungire a dintelui.Tratamentul de urgenta consta in curatarea cavitatii si aplicarea unui pansament calmant, apoi a unei obturatii temporare. Pacientul va trebui sa se intoarca la medicul stomatolog pentru definitivarea tratamentului.

4.Hemoragia postextractionala poate apare la 3 – 4 zile de la extractie, spontan sau provocata de un traumatism. Tratamentul de urgenta consta in toaleta (indepartarea cheagurilor si spalarea cu apa oxigenata sau ser fiziologic), sutura (nu este indicata cand mucoasa este inflamata, tumefiata, sau cand exista procese septice evolutive in alveola), eventual chiuretaj (daca exista elemente ce irita mucoasa).

5.Pericoronarita este  o infectie aparuta in urma dificultatilor de eruptie dentara in special a molarilor de minte- fie dintele nu are suficient spatiu, fie este acoperit de o portiune de tesut sub care raman resturi alimentare. Simptomele pot include gust si miros neplacut, durere, durere iradianta in ureche, inflamatie si imposibilitatea de a deschide normal gura.
Conduita de urgenta este tratamentul antiinflamator, incizie si drenaj.

6.Stomatite acute, gingivostomatite ulceronecrotice-tratamentul de urgenta consta in spalaturi si badijonari cu solutii antiseptice sau antibiotice.

Medicii stomatologici de la clinica stomatologica din Constanta- 4Dent va pot ajuta sa depasiti cu succes durerea aferenta aceste urgente dentare!

Important este sa finalizati tratamentul situatiei respective si nu doar sa tratati urgenta, caci altfel situatia se va repeta!