Sectiune Articole

Aici va invitam sa lecturati articole interesante legate de cele mai recente noutati din lumea stomatologiei.

Inlay/Onlay-restaurari protetice speciale

inlay,onlayIn cazul cariilor situate pe un dinte lateral (asa numita „masea”), medicul stomatolog va indeparta in totalitate tesutul dentar alterat, iar apoi, pentru a suplini lipsa de substanta se pot folosi diverse tipuri de materiale, fie pentru obturatii, fie pentru restaurari protetice.
Cele mai folosite restaurari speciale, INLAY si ONLAY, sunt folosite pentru a reface integritatea dintilor laterali care au distructie coronara medie sau mare. Mai pot fi folosite si pentru restaurarea dintilor fisurati sau fracturati, doar daca distructia lor nu este asa de intinsa incat sa necesite realizarea unei coroane de invelis. Inlay-ul și Onlay-ul reprezintă o alternativă perfectă pentru obturatiile vechi care se necesita a fi inlocuite.

Ce este neinregula cu obturațiile vechi?
Odata cu trecerea timpului obturatiile se contracta si se dilata (chiar daca acest proces este insesizabil ); de aceea apare o  discontinuitate la interfata smalt dentar-obturatie pe unde patrund bacterii, raspunzatoare de formarea unei noi carii (asa numita carie secundara) . Destul de rar sub o obturatie veche nu se afla o carie secundara. Sigilarea oferita de un inlay/onlay este superioara celei oferite de obturatiile clasice astfel incat posibilitatea aparitiei leziunilor carioase scade deosebit de mult.
Din punct de vedere estetic și functional un Inlay/Onlay reprezinta o alternativa de tratament superioara obturatiilor clasice, acest gen de restaurare crescand rezistenta dintelui spre deosebire de o obturatie care ar putea diminua rezistenta. Modul in care sunt realizate si cimenturile rasinice speciale, vor face ca aceste piese protetice sa faca un corp comun cu dintele. De aceea INLAY-ul sau ONLAY-ul reprezinta o varianta viabila in tratamentul cariei dentare sau a fracturilor coronare, ajutand la conservarea pe termen cat mai lung a dintelui natural.

Care este diferența dintre Inlay si Onlay?

Inlay-ul este o reconstituire asemanatoare unei obturatii care trebuie să inlocuiască un defect situat în interiorul dintelui. Realizarea inlay-ului are loc de obicei in doua sedinte. In prima sedinta, medicul dentist al clinicii 4Dent va amprenta dintele, iar aceasta, impreuna cu specificatiile stomatologului nostru privind culoarea, forma dorita sau alte particularitati, vor fi trimise catre laboratorul de tehnica dentara cu care colaboram. In cea de a doua sedinta se va indeparta pansamentul provizoriu de pe dintele respectiv si se va cimenta prin tehnica speciala inlay-ul. Deoarece se realizeaza in special din materiale fizionomice (ceramica sau rasini compozite), ele pot inlocui cu succes obturatii vechi din amalgam sau chiar din compozit la pacientii care isi doresc un zambet cat mai natural.

Inlay-ul este folosit pentru a trata cariile aparute intre cuspizi unui dinte lateral, onlay-ul este folosit pentru a restaura un dinte ce are nevoie de refacerea unei suprafete mult mai extinse- a unuia sau a mai multor cuspizi. Etapele de lucru sunt asemanatoare, timpul de lucru este tot 2 sedinte, diferenta consta doar in gradul de distructie coronara, ce indica realizarea unui Inlay sau a unui Onlay.

Amandoua restaurarile reprezinta o alternativa optima in cazul unei afectiuni dentare care se extinde inspre zona interdentara si o optiune ideala atunci cand nu se doreste realizarea unei coroane dentare de invelis.

Medicii nostri stomatologi- echipa noastra- din cadrul clinicii stomatogice din Constanta, zona Soveja- vezi –contact– va asteapta pentru a va imbunatatii estetica zambetului si calitatea actului masticator.