Sectiune Articole

Aici va invitam sa lecturati articole interesante legate de cele mai recente noutati din lumea stomatologiei.

Placa bacteriana si cauzele ei!

Cosmetic_DentistryAfecțiunea gingivală este adesea cauzată de depunerile de placa bacteriana, iar cea mai bună modalitate de a le îndepărta este prin periaj zilnic de două ori pe zi. Însă oricât de bine ai curăța dinții, întotdeauna vor rămâne zone greu accesibile, pe care e dificil să le menții curate.

În zonele respective, placa bacteriană se depune și, cu timpul, se mineralizeaza, formând depuneri dure, numite tartru, care nu pot fi îndepărtate prin periaj obișnuit. Dacă tartrul nu este îndepărtat, în jurul dintelui și, posibil, sub linia gingivală se poate aduna o cantitate mai mare de placă bacteriană, conducând la progresarea afecțiunii gingivale.

Tartrul dentar se formează prin mineralizarea plăcii bacteriene și a sărurilor de calciu din salivă. Tartrul se poate depune încă de la vârste fragede și afectează sănătatea dinților.

Aderă la suprafața dinților, dar poate acoperi și alte zone dure precum: obturații (plombe), punți dentare, proteze, implanturi sau aparate ortodontice (fixe sau mobile) și este un factor favorizant al apariției bolii parodontale.

Detartrajul cu ultrasunete este folosit pentru a indeparta tartrul de pe dinti si de sub gingie, inclusiv petele colorate de cafea si nicotina de pe suprafata smaltului

Acest tip de curatare a dintilor este mult mai eficienta decat cea realizata manual si mai putin traumatizanta pentru dinti si gingii.. In mai putin de o ora, prin detartraj se indeparteaza depozitele bacteriene si este mult mai usor tolerat de catre pacienti.

Pentru o igiena dentara completa, detartrajul se completeaza cu un periaj profesional  si cu un air flow. Periajul este necesar pentru a netezi suprafețele și pentru a îndepărta complet eventualele reziduri ale plăcii bacteriane. La final, air flow-ul, este un dispozitiv utilizat in tratamentele de profilaxie dentara care, pentru inlaturarea petelor si a tartrului, se foloseste de actiunea jetului de aer, combinat cu apa si o pulbere de bicarbonat de sodiu.

De reținut ! Detartrajul trebuie realizat periodic, la 6 luni sau la fiecare 3 luni pentru fumători.

Zambiti vietii cu incredere, zambiti din ce in ce mai frumos!